Nästan alla företag och organisationer har gått, eller håller på att gå över till teambaserade organisationer. Samtidigt har forskningen om team och teamutveckling fått stor uppmärksamhet i hela världen. Att ta hjälp av professionella teamcoacher har under 2000-talet blivit en självklarhet för många företag. Inom mjukvaruindustrin är det idag nästan självklart att arbeta agilt och ha agila coacher som arbetar med teamet i fokus.

Teamcoachingen som profession är relativt ung, och idag kan vem som helst kalla sig teamcoach. Men branschen håller på att mogna, och som ett led i detta har föreningen ”Sveriges Teamcoacher” bildats. Det är en branschorganisation för teamcoacher med syfte att sprida kunskap om vad teamcoaching är, arbeta för kvalitetssäkring, utbyta kunskaper och erfarenheter samt följa forskningsutvecklingen inom teamcoachingen globalt.

Enligt föreningen så är det tre saker som kännetecknar riktig teamcoaching:

Ett systemiskt perspektiv. Coachingen fokuseras på hur gruppen/teamet fungerar tillsammans, inte på de enskilda individerna.

Teamcoaching är en process, inte ett event. Utveckling av ett team tar tid och det går inte på en dag att ändra vanor och beteenden.

Teamcoaching är coaching. Teamcoachen talar inte om för teamet vad som är rätt eller fel väg att gå, utan litar på att teamet inom sig har de kunskaper de behöver för att lyckas. Teamcoachen hjälper teamet att nå sin högsta potential.

– Mångårig forskning från Harvard Business School visar att en av de nödvändiga förutsättningarna för ledningsgrupper att bli riktigt effektiva är att de har tillgång till en teamcoach. Det berättar Peter Englén, teamcoach och ordförande i föreningen.

– Det pratas allt mer om det agila arbetssättet, inte bara inom mjukvaruutvecklingen. I det agila är teamcoaching en viktig och nödvändig komponent, säger Karin Björkén. Karin är vice ordförande i föreningen och har bl a varit Director of Engeneering och byggt upp organisationen med agila coacher på Spotify.

– Okunskapen är fortfarande stor om vad teamcoaching är. Det märks inte minst vid upphandlingar. De flesta beställare har svårt att skilja på olika typer av insatser på gruppnivå; t ex gruppcoaching, teamcoaching, facilitering och utbildning. Det gör att de kanske inte får de resultat de önskar. Det berättar Annika Röckner en av medgrundarna som genom sitt företag KC Group har avtal med många stora offentliga aktörer.

– Trots att så många företag jobbar i team så är det bara ca tio procent av alla team som är riktigt effektiva. Här finns en enorm effektiviseringspotential, menar Anders Troedsson; medgrundare, teamcoach och tidigare chef på Ericsson.

För mer information: www.sverigesteamcoacher.se  

För ytterligare frågor kontakta:

Peter Englén, Ordförande 

peter.englen@bestteam.se

+46 709 42 03 17 

Karin Björkén, Vice ordförande

karin.bjorken@gmail.com

+46 730 59 02

https://www.mynewsdesk.com/se/sveriges-teamcoacher

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.