Jag möter Peter Hawkins på Gällöfsta kursgård, där han håller en kurs i Systemisk teamcoaching för 25 svenska deltagare. Det är lätt att bli starstruck. Han är en levande legend och pionjär inom den moderna teamcoachingen. Hans 72 år märks inte när han energiskt studsar runt och vägleder oss deltagare. Han har en aura och en intensitet som får en att lyssna, och han blandar briljanta idéer med roliga anekdoter, som bara en riktigt duktig pedagog kan.

Peter Hawkins har de senaste 40 åren jobbat med tusentals högre ledningsgrupper över hela världen, bedrivit banbrytande forskning, har utbildat ett stort antal teamcoacher och publicerat en rad böcker. Fjärde utgåvan av hans epokgörande bästsäljare ”Leadership Team Coaching” kom ut förra året.

Han hävdar att teamcoachingen har utvecklats mycket under de år han varit verksam. Själv har han varit bidragande till att forma den systemiska teamcoachingen, som han ser som en nödvändig utveckling för att möta klienternas behov.

Han delar in coachingen av ledningsgrupper i tre nivåer. Nivå ett är ”teamcoaching” som ser på teamet som att det består av individer som behöver hjälp med relationerna dem emellan. Nivå två är ”coaching av teamet som ett system”. Här ligger fokus på hur teamet ska bli mer än individerna och teamdynamiken är i fokus. Nivå tre är den systemiska teamcoachingen.

Kan du beskriva skillnad på systemisk teamcoaching och andra ledningsgruppsinsatser?

”I min forskning har jag funnit att 90% av det som benämns som ledarskapsutveckling inte borde kallas det. I stället levererar man ledarutveckling. När jag arbetar med ledarskapsteam hjälper jag dem att gå från att agera som en grupp av ledare till att bli ett ledarskapsteam, som är mer än summan av dess delar.”

Peter förtydligar därefter. ”Det som särskiljer systemisk teamcoaching är att det inte är teammedlemmarna som är klienten, eller ens teamet som helhet.  Det är teamets alla intressenter som är klienten, och både teamcoachen och teamet arbetar tillsammans för deras intressen.”

Det unika och kraftfulla i Peters modell är både intressentfokuset och bredden i vilka han inkluderar som intressenter. Han räknar inte bara in investerare, kunder, leverantörer, medarbetare och de som teamet rapporterar till. Han menar att vi måste bredda våra vyer och inkludera lokalsamhället där vi bedriver verksamhet, den totala mänskligheten och vad han kallar ”den mer än mänskliga världen” som inbegrips i det ekologiska systemet.

Sedan går han vidare och definierar den systemiske teamcoachens roll. ”Vår ambition är inte bara att få teamet att samarbete bättre tillsammans, eller att skapa finansiella resultat. Teamcoachens roll är att hjälpa teamet att samskapa ytterligare värde tillsammans med, och för, alla intressenter. Det är den resan coachen ska ta med dem på. Vi håller inte på med övning där vi bockar av saker som att de ska försöka förstå varandra och att de ska ha bra mötesstruktur. Det är bara tidiga grundläggande saker.”

Enligt Peter så handlar det inte bara om att skapa win-win situationer, utan win-win-win.  

”Att skapa bra förhållanden för medarbetarna gör att företaget blir mer attraktivt, ger lägre sjuktal och medarbetarnas liv blir mer meningsfulla. Att jobba tillsammans med leverantörerna får dem att känna sig som partners och delaktiga i företagets utveckling. Att engagera sig i att skapa mervärde för lokalsamhället där man är verksam, för framtida generationer och för den större världen och ekologin får investerarna att känna stolthet över det de har engagerat sig i och de får en fantastisk avkastning, inte bara monetärt.”

Du har tränat hundratals coacher i systemisk teamcoaching. Vad skulle du säga är skillnaden mellan en bra teamcoach och en excellent teamcoach?

Peter rättar mig genast. Han har coachat många fler än några hundra. ”Över åren har jag coachat tusentals teamcoacher som har varit riktigt bra på att hålla i off site workshops, på att coacha teamen live i deras möten och hjälpa teamledaren att coacha sitt eget team. Allt det kan vi få bra teamcoacher att göra.”

”Det världen skriker efter är systemiska teamcoacher som kan ta med sig det bästa som har kommit fram inom konsultbranschen och det bästa inom coaching, för att hitta en tredje väg framåt. En tredje väg som handlar om att hjälpa ledningarna att ha ett framtidensperspektiv, att få dem att se på sin roll utifrån och in, att föra in intressenterna in i rummet och att bygga partnerskap och nätverk.”

”Världen är i desperat behov av människor som kan kombinera djupare förändringar på det personliga planet med förändringar på relationsnivån, team nivån och team of teams nivån. Vi behöver coacher som kan coacha partnerskapen mellan organisationen och alla dem de behöver bygga partnerskap med, utanför sina upplevda gränser. Som kan coacha på intressentnivån och eko-systemnivån.”

Peter hävdar att den som kan arbeta på alla dessa nivåer garanterat aldrig kommer att behöva leta jobb. Det finns så många utmaningar och så många som knackar på hans dörr och ber om hans hjälp. Men inte tillräckligt många som kan göra det. Det är det som motiverar honom att fortsätta arbeta. ”Kan jag hjälpa 30-40 personer att göra det som morgondagens värld kräver, inte den teamcoching som vi utförde för 35 år sedan när jag började, är jag nöjd.”

Du ligger uppenbarligen inte på latsidan. Vad är ditt nästa projekt som vi kan se fram emot?

“Den 29:e November släpps min nästa bok: Ecological and Climate-Conscious Coaching – A Companion Guide to Evolving Coaching Practice. Den handlar om den kompletta resan från att vara Eko-informerad, till att bli Eko-medveten för slutligen övergå till att vara Eko-engagerad och Eko-aktiv. Den är skriven som en sju dagars workshop och beskriver hur du tar in Eko-engagemanget in i varje coaching och teamcoaching, och hur du blir Eko-aktiv bortom ditt direkta arbete. ”

”Jag arbetar också på två andra böcker för tillfället. En är kallad Skönhet i ledarskap och coaching. Den handlar om hela estetiken i hur skönheten får oss att lämna våra egenintressen, får oss att se bortom problemfokuset och för oss ut till en större värld.

Här reciterar Peter några rader ur en dikt av William Blake ur minnet, som han menar fångar lite av essensen av vad han menar:

Att se världen i ett sandkorn

Och himlen i en vild blomma

Att hålla hela oändligheten i din handflata

Och fånga evigheten inom en timme

”Systemisk teamcoching handlar om förmågan att kunna förstå att i varje team arbetar vi inte bara med fem eller sex personer. I teamet finns också en historia som går tillbaka t o m långt före de här personernas livstid. En historia som sträcker sig många generationer som följt på varandra på vägen hit. Att allting som hänt i världen exiterar i detta mikrokosmos. Vi tittar inte bara på teamet, utan genom teamet på världen fångad i ekologin.”

Den andra boken Peter jobbar på bygger på ett arbete han gjort i samarbete med Stellenboch University i Sydafrika. Den ska handla om hur man skapar en coachingkultur i företag och organisationer. De har i boken samlat de bästa exemplen från hela världen på hur man kan skapa en ’team of teams’ kultur. I boken har de utvecklat ett helt ramverk för detta och tittat på vad som är best practise i varje steg på resan mot en ’team of teams’ kultur.

”Så jag har några hektiska år framför mig, med två nya böcker som ska komma ut.”

Vart ska man vända sig om man vill veta mer om dig och dina kurser?

”Enklast är att följa mig på Linkedin eller på min hemsida www.renewalassociates.co.uk. Där hittar man information om utbildningar och retreats. Det kommer folk från hela världen till retreaten i Bath för att ta sin coaching till nästa steg.”

Jag tackar Peter och ser fram emot få träffa honom snart igen.

Peter Englén
Organisations-, chefs- och teamcoach
Ordförande för branschorganisationen Sveriges Teamcoacher

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.