Många som jobbar med teamcoaching idag gör det i rollen som agil coach. Som agil coach är du på pappret i första hand en metodexpert som kan lära ut hur man arbetar agilt: vem gör vad och hur, vilka ceremonier, verktyg, tekniker, processer används. Ibland arbetar du med ett team, ibland med en grupp team och ibland med ett helt företag.
Men detta tar dig inte mer än en liten bit på vägen. Målet för en agil coach är att teamen du jobbar med ska bli high performing, dvs att de gör rätt saker snabbt och hållbart. Ska du nå dit är det mycket viktigare att vara en skicklig teamcoach än att vara en metodexpert. Det finns nämligen inget one size fits all inom agilt. Varje företag, avdelning och team måste anpassa hur de ska jobba i sin verklighet. Dessutom är en förutsättning för att det agila arbetssättet ska fungera att du har att göra med mogna team.
Fler och fler agila coacher börjar få upp ögonen för det coachande förhållningssättet och teamcoachernas forskningsbaserade metoder och hur det kan hjälpa till med deras största huvudvärk: att få till mogna team med självinsikt som tar ansvar för sin egen utveckling.
Men det är inte bara de agila coacherna som kan lära av teamcoacherna. I de agila coachens verktygslåda finns väldigt många välbeprövade och enkla verktyg för att hantera svårigheter som dyker upp när ett team ska producera resultat tillsammans, i samarbete med andra team, i en stökig snabbföränderlig miljö.
En kommentar
Det är verkligen ett spännande perspektiv! Väldigt bra formulerat! Jag ser verkligen fram emot att lära mig mer om det agila arbetssättet!